TV
TV-kijkers kennen Hoffman o.a. van: “Het Wassende Water” (1986), “In Naam der Koningin” (1996), “Retour den Haag” (als Ernst Hirsch Ballin, 1999), “Russen”(42 afleveringen 2001-2004), “Klem in de Draaideur” (als Arthur Docters van Leeuwen, 2003), “De Co-assistent” (49 afl. 2007-2010), en “Beatrix, Oranje onder Vuur” (als Prins Bernhard). Dit seizoen zijn “Dokter Tinus” (SBS) en “Freddy, leven in de brouwerij” (TROS), een TV-serie over het leven van Freddy Heineken, op de buis. Thom heeft in beide producties de titelrol.
FILMS
Gedebuteerd in “Luger” van Theo van Gogh, werkte hij met spraakmakende regisseurs als Paul Verhoeven (“De Vierde Man” in 1982 en “Zwartboek” in 2006), Lars Von Trier, Pierre Jolivet, Harry Kümel, Adriaan Ditvoorst, Pim de la Parra en Ian Kerkhof. Zijn nieuwste productie is “La Marque des Anges”, een Franse thriller met o.a. Gerard Dépardieu.
Naast o.a. nominaties voor “Zoeken naar Eileen” en “De Provincie” won hij met zijn hoofdrol in “De Avonden” (1989) een Gouden Kalf, en de prijs van Beste Jonge Europese Acteur op het ‘Stars de Démain’ Festival van Genève. In 2001 werd zijn rol in de Franse film “Le Birdwatcher” bekroond met de prijs voor de Best Actor op het Latin Film Festival in Miami.
THEATER
In het theater speelde Hoffman de titelrol in “Max Havelaar” (2004), in “My Fair Lady” professor Henry Higgins (2006) en in “Je Anne” vader Otto Frank (2011). Voor deze twee rollen werd hij genomineerd als beste acteur bij de Musical Awards. In 2012-2013 speelde Thom Henry van der Welcke in de Couperus-bewerking “Boeken der Kleine Zielen”. Bij een eenmalige vertoning in 2009 in theater Carré vertolkte Thom de rol van Prins Claus in een stuk over diens leven en werk, in aanwezigheid van de koningin Beatrix.
FOTOGRAFIE
Afwisselend werkt Hoffman ook als fotograaf en documentairemaker. Hij fotografeerde vanaf 1991 o.a. voor Revu, Webber, NRC Handelsblad, Volkskrant magazine, bulletin Stedelijk Museum, het Volkenkundig Museum te Leiden. Voor Warchild maakte hij portretten van kinderen in de belegerde stad Mostar, in juli 1995. In 2002 fotografeerde Thom het dagelijkse leven van de allerarmsten ter wereld, op de vuilnisbelt van Djakarta, ‘Bantar Gebang’.
In 2003 verscheen een boek met 140 portretten bij Snoeck’s in België, “Foto’s Thom Hoffman, met teksten van Martin Bril”. In het Stadhuis van Gent nam Jeanne Moreau officieel het eerste exemplaar in ontvangst. Paralel waren er tentoonstellingen tijdens het Gents filmfestival, en in De Melkweg in Amsterdam.
Voor het 60-jarige jublileum van de Uitgeverij De Bezige Bij in 2004 werd Thom uitgenodigd de historische groepsfoto door Paul Huf te reconstrueren, op de trappen en balkons van de bibliotheek van het Rijksmuseum, deze maal met 125 auteurs in beeld, onder wie Marten Toonder, Harry Mulisch, Hugo Claus, Jan Wolkers, Remco Campert en Gerrit Komrij.
In 2007 maakte Hoffman voor het Filmmuseum de tentoonstelling “Beelden van Zwartboek”, met historisch bronmateriaal voor het scenario, maquettes, requisieten, Paul Verhoevens’ storyboards, interviews met medewerkers en setfoto’s van “Zwartboek”.
Tentoonstellingen in het Volkenkundig Museum, in samenwerking met Herman de Boer o.a.: “Met Kuifje naar Tibet”, “Wounded Knee, 25 jaar later”, “Met Kuifje naar de Inca’s”, “de Engelen van Bantar Gebang”, en “Het persoonlijke is politiek”, portretten.
Thoms foto’s in Mostar maken deel uit van de grote expositie “20 Years of Warchild” in the O2 Arena in Londen, “an exhibition of unseen and iconic photography”, met optredens van tal van Britse popmuzikanten, in februari 2013.
Hoffmans werk is realistisch, journalistiek, meestal in zwart-wit en gemaakt met Contax kleinbeeld-camera’s. Voor portretten in de studio gebruikte hij een RB 67 Mamyia, met grote 6-7 negatieven. Sinds 2008 fotografeert Thom digitaal, voornamelijk portretten en back stage- en repetitie-impressies.
DOCUMENTAIRES
Zijn portret van cineast Adriaan Ditvoorst “De Domeinen Ditvoorst” uit 1992 werd bekroond met een Gouden Kalf en een Silver Medal Award op het Chicago International Filmfestival. In deze film praten generatie-genoten als Jan de Bont, Pim de la Parra en Bernardo Bertolucci over werk, leven en dood van Ditvoorst.
In 1998 maakte Hoffman een filmreportage voor het VPRO-programma “Diogenes”, aan boord van het failliete Poolse vrachtschip de ‘M.S. Zambrow’, dobberend voor de kust van de Afrikaanse Comoren-eilanden. Deze reis werd in Vrij Nederland beschreven door journalist Sacha Malkow, die tijdens de film als vertaler optrad.
Voor de AVRO maakte Thom in 2003 “Dennis Hopper, The Decisive Moments”, een documentaire over de vele ups én vele downs van deze Hollywood-rebel, met o.a. Dennis Hopper, Sean Penn, Robert Rauschenberg, Wim Wenders, Julian Schnabel, Sean Penn en Walter Hopps.
I.s.m. Filmmuseum en het Stimuleringsfonds, maakte Hoffman met ontwerper Joes Koppers de interactieve DVD “Ditvoorst - Solitary genius”; ook berzorgden zij de DVD-box met alle gedigitaliseerde films van Adriaan Ditvoorst.
GASTHOOGLERAAR / LEZINGEN
In 2009 was Hoffman gast-hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, met als onderwerp Multatuli en Nederlands-Indië. Met 25 studenten werd vier maanden onderzoek gedaan naar deze periode uit de Nederlandse geschiedenis. Bij de afsluitende Leonardo-lezing verzorgde Thom de inleidende publicatie “Een Verborgen Geschiedenis”, over achtergronden van de kwestie ‘Lebak’. Het onderzoek zal op termijn resulteren in een (documentair) filmscenario en een rijk geïllustreerde publicatie.OVERIG 2007-2013
Tentoonstelling “Helden” Nieuwe Kerk te Amsterdam - lezing over Laurel en Hardy